AcasăUtileSalariul minim pe economie in 2024

Salariul minim pe economie in 2024

Salariul minim pe economie reprezinta salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată în anul 2024.

Contributiile obligatorii la stat pentru fiecare salariat sunt CAS (pensia), CASS (asigurarea medicala) si impozitul pe venit. Salariu net impreuna cu calculul acestor contributii, cumulat, reprezinta salariu brut.

In prezent salariul minim brut in Romania valabil in anul 2024 este de 3300 lei BRUT.

Salariul minim brut pe economie va crește de la 3.300 de lei la 3.700 de lei, începând cu 1 iulie 2024.

Calcul salariu minim 2024

Publicam taxele pentru salariul minim 2024 conform cu salariul brut 3300 lei.

salariul minim 2024

*Salariul minim net incasat in mana de un angajat pentru anul 2024 este de 2079 lei.

- Advertisement -

Salariul minim pe economie este un subiect important pentru milioane de salariați din întreaga lume. În fiecare an, guvernele din diverse țări analizează nivelul salariului minim și iau în considerare creșteri sau scăderi în funcție de diferite factori economici și sociale.

Noua crestere a salariului minim pe economie in 2024 va avea loc pe 1 iulie iar la momentul respectiv vom vedea care sunt si impozitele pe salariul din 2024.

Salariul minim pe economie NET

De regula angajatul este interesat de salariul net astfel daca este sa ne raportam fix la salariul minim pe economie BRUT iata ce suma se poate obtine dupa plata taxelor catre statul roman.

In prezent in Romania taxa pe munca este foarte mare comparativ cu alte state Europene de aici diferentele foarte mari intre traiul cetatenilor din alte state comparativ cu situatia tarii noastre.

Salariul minim pe economie din construcții ar putea crește din 1 septembrie 2023, ajungând la 4.500 de lei brut, de la 4.000 de lei brut, cât este în prezent. În momentul de față, aproximativ 640.000 de persoane lucrează în construcții și ar putea fi obligate să plătească 10% pentru contribuția la sănătate.

Ce obligatii are angajatorul privind salariul minim pe economie

Angajatorul nu poate negocia si stabili salarii de baza prin contractul individual de munca sub salariul de baza minim brut orar pe tara.

Acesta este obligat sa garanteze in plata un salariu brut lunar cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara. Aceste dispozitii se aplica si in cazul in care salariatul este prezent la lucru, in cadrul programului, dar nu poate sa isi desfasoare activitatea din motive neimputabile acestuia, cu exceptia grevei.

Urmarim subiectul iar adaca apar modificari vom publica ultimele noutati in cadrul articolelor noastre de interes general.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Contact DPD Romania – Telefon relatii clienti

DPD România este o companie de curierat din România...

Contact Cec Bank – Call center Relatii clienti

Care sunt modalitatile de contact Cec Bank serviciul de...

Informatii si Suport

Pentru informatii legate de hosting sau recomandari servicii va stam la dispozitie la rubrica Contact.