AcasăUtileSalariul minim pe economie in 2023

Salariul minim pe economie in 2023

Salariul minim pe economie reprezinta salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată în anul 2023.

Contributiile obligatorii la stat pentru fiecare salariat sunt CAS (pensia), CASS (asigurarea medicala) si impozitul pe venit. Salariu net impreuna cu calculul acestor contributii, cumulat, reprezinta salariu brut.

In prezent salariul minim brut in Romania valabil in anul 2023 este de 3000 lei BRUT.

Conform cu ultimele informatii vehiculate in presa, salariul minim pe economie va crește de la 1 septembrie la 3300 de lei brut, iar de la 1 ianuarie 2024 la 3750 de lei.

Salariul minim pe economie este un subiect important pentru milioane de salariați din întreaga lume. În fiecare an, guvernele din diverse țări analizează nivelul salariului minim și iau în considerare creșteri sau scăderi în funcție de diferite factori economici și sociale.

Salariul minim pe economie NET

De regula angajatul este interesat de salariul net astfel daca este sa ne raportam fix la salariul minim pe economie BRUT iata ce suma se poate obtine dupa plata taxelor catre statul roman.

In imaginea de mai jos se poate vedea calculul salariului minim pe economie cu toate taxele incluse.

salariul minim pe economie net

In prezent in Romania taxa pe munca este foarte mare comparativ cu alte state Europene de aici diferentele foarte mari intre traiul cetatenilor din alte state comparativ cu situatia tarii noastre.

Salariul minim pe economie in Romania incasat in mana (net) este de 1898 lei.

Tariful orar va fi de 18,145 lei/oră pentru un program complet de lucru de 165,333 ore/lună.

Salariul minim pe economie din construcții ar putea crește din 1 septembrie 2023, ajungând la 4.500 de lei brut, de la 4.000 de lei brut, cât este în prezent. În momentul de față, aproximativ 640.000 de persoane lucrează în construcții și ar putea fi obligate să plătească 10% pentru contribuția la sănătate.

Ce obligatii are angajatorul privind salariul minim pe economie

Angajatorul nu poate negocia si stabili salarii de baza prin contractul individual de munca sub salariul de baza minim brut orar pe tara.

Acesta este obligat sa garanteze in plata un salariu brut lunar cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara. Aceste dispozitii se aplica si in cazul in care salariatul este prezent la lucru, in cadrul programului, dar nu poate sa isi desfasoare activitatea din motive neimputabile acestuia, cu exceptia grevei.

Urmarim subiectul iar adaca apar modificari vom publica ultimele noutati in cadrul articolelor noastre de interes general.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Certificatul fiscal – Certificat de atestare fiscala

Certificatul Fiscal sau certificatul de atestare fiscală este un...

Pensie anticipata – Acte necesare pensionare anticipata

Pensia anticipata reprezinta o solutie la indemana celor ce...

Informatii si Suport

Pentru informatii legate de hosting sau recomandari servicii va stam la dispozitie la rubrica Contact.