AcasăUtileVechime minima pentru pensie pe caz de boala

Vechime minima pentru pensie pe caz de boala

Care este vechimea minima pe care trebuie sa o ai atunci cand vrei sa iesi la pensie pe caz de boala. Vom analiza in cele ce urmeaza toate datele oficiale astfel incat daca este necesar sa iesi la pensie din motive medicale sa stii exact la ce sa te astepti.

Pentru a iesi la pensie pe caz de boala sau din motive medicale trebuie totusi sa ai o vechime minima in campul muncii si desigur sa indeplinesti unele conditii necesare pentru a iesi la pensie din motive medicale.

Vechimea minima pentru pensia pe caz de boala

In tabelul de mai jos sunt exemplificate perioada de cotizare si varsta solicitantului pentru pensia pe caz de boala. Pentru a iesi la pensie mai trebuiesc indeplinite si conditiile medicale pentru a definitiva dosarul de pensie.

Vârsta persoanei la data emiterii deciziei medicale

Stagiul de cotizare realizat (ani)

până la 20 ani

1

- Advertisement -

de la 20-23 ani

2

23-25 ani

3

25-29 ani

6

29-33 ani

9

33-37 ani

11

37-41 ani

14

41-45 ani

17

45-49 ani

20

49-53 ani

23

53-57 ani

25

57-60 ani

26

Peste 60 de ani

27

 

Pentru stagiul potenţial, acordat persoanelor în drept să obţină o pensie de invaliditate, punctajul lunar este de:
    • 0,70 puncte pentru gradul I de invaliditate;
    • 0,55 puncte pentru gradul II de invaliditate;
    • 0,35 puncte pentru gradul III de invaliditate.

Conditii acordare pensia pe caz de boala

Persoanele pot beneficia de pensia de invaliditate dacă indeplinesc anumite conditii care le punctam si noi ceva mai jos in acest articol:

 • au sau au avut calitatea de asigurat al sistemului public de pensii;
 • și-au pierdut cel puțin jumătate din capacitatea de muncă;
 • starea sănătății acestora a fost încadrată într-un grad de invaliditate prin decizie emisă de către medicul expert al asigurărilor sociale;
 • au vârsta mai mică decât vârsta standard de pensionare.

În raport cu gradul de reducere a capacităţii de muncă, invaliditatea este:

 1.   de gradul I, caracterizată prin pierderea totală a capacităţii de muncă şi a capacităţii de autoîngrijire;
 2.  de gradul II, caracterizată prin pierderea totală a capacităţii de muncă, cu păstrarea capacităţii de autoîngrijire;
 3. de gradul III, caracterizată prin pierderea a cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, persoana putând să presteze o activitate profesională, corespunzătoare a cel mult jumătate din timpul normal de muncă.

Persoanele cu vechime între 10 ani şi 15 ani, aflate la pensie la dată întrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe ţară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară.

Acte necesare pentru depunere dosar de pensie pe caz de boala

Pentru a solicita pensia pe caz de boală, persoana trebuie să depună o cerere la Casa Județeană de Pensii sau la Casa Națională de Pensii. În cerere trebuie să fie menționată afecțiunea medicală de care suferă persoana, tratamentul sau terapia la care este supusă și motivele pentru care nu poate lucra în condiții normale.

Actele necesare pentru depunerea dosarului sunt:

 1. Adeverința medicală eliberată de medicul specialist care a diagnosticat afecțiunea și care să ateste gradul de invaliditate sau de incapacitate temporară de muncă.
 2. Copie a buletinului de identitate.
 3. Adeverință de la angajator care să ateste vechimea în muncă și perioadele de cotizare la sistemul de asigurări sociale de sănătate.
 4. Alte documente medicale relevante, cum ar fi istoricul medical, analizele medicale, rapoartele de investigații medicale, etc.

Vârsta standard de pensionare este:

 • pentru bărbaţi – de la 64 de ani la 65 de ani, în intervalul ianuarie 2011 – ianuarie 2015;
 • pentru femei – de la 59 de ani la 63 de ani, în intervalul ianuarie  2011 – ianuarie 2030.

Din ianuarie 2023, valoarea pensiei minime sociale garantate a fost mărită la 1125 lei, aproximativ 229 euro. Adică, persoanele care nu au muncit deloc vor avea o pensie minimă garantată de stat de 1.125 de lei.

Pensia minimă se stabileşte în procente, minim şi maxim, din salariul minim brut pe ţară garantat în plată, în funcţie de stagiul de cotizare realizat, astfel: procentul minim este de 45%, aferent stagiului minim de cotizare, la care se adaugă câte 1% pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat peste 15 ani, fără a depăşi procentul maxim de 75%.

Aadar vechimea minima pentru pensia pe caz de boala reiese din tabelul de mai sus iar in functie de stagiul de cotizare valoarea pensiei este mai mare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Contact DPD Romania – Telefon relatii clienti

DPD România este o companie de curierat din România...

Contact Cec Bank – Call center Relatii clienti

Care sunt modalitatile de contact Cec Bank serviciul de...

Informatii si Suport

Pentru informatii legate de hosting sau recomandari servicii va stam la dispozitie la rubrica Contact.